Kenali Bentuk Tubuh Anda

Mengenali bentuk tubuh adalah sangat penting kerana ia membolehkan kita mengenalpasti jenis pemakanan dan seterusnya jenis senaman yang perlu dan tidak perlu kita lakukan. Dengan kata lain, apabila kita kenal bentuk tubuh, adalah lebih mudah untuk kita ketahui jenis pemakanan yang patut diambil dan dielakkan. Begitu juga dengan senaman, kita dengan lebih mudah dapat mengenalpasti jenis senaman manakah yang lebih mudah untuk mengaktifkan metabolisma kita dan secara langsung menurunkan berat dengan lebih pantas.

Tubuh berbentuk epal adalah lebih cenderung untuk memilki lemak badan berlebihan pada kawasan pinggang, lengan dan dada serta kandungan lemak pada bahagian punggung dan peha adalah sedikit.

Manakala, kandungan lemak pada bahagian bawah badan bagi wanita berbentuk badan pir pula adalah lebih tinggi berbanding bahagian dada. Lemak yang banyak berkumpul pada pinggul, punggung dan peha.

Bentuk jenis pisang pula mempunyai kandungan lemak yang agak setara jumlahnya. Kenaikan berat badan membuat mereka berisi pada lengan dan betis juga.

Bukan sahaja kesemua jenis badan ini kelihatan jauh berbeza, namun masing-masing memiliki kelebihan dan kekurangan tersendiri yang nyata. Contohnya, jumlah masa untuk menurunkan berat badan bagi wanita berbentuk badan epal biasanya lebih singkat berbanding badan berbentuk pir dan pisang. Hal ini kerana lemak yang terkumpul pada bahagian tengah badan adalah lebih aktif dari segi metaboliknya. Bagi bentuk pisang ia juga perlahan pada peringkat awal namun berubah menjadi cepat setelah pembebasan lemak bermula.

Jika anda masih belum mengenal bentuk tubuh anda, sila gunakan kalkulator bentuk tubuh.

Bentuk Tubuh: Pisang, Epal & Pir

BENTUK TUBUH EPAL

Apa yang perlu dilakukan jika anda memiliki badan berbentuk epal

 

Cabaran terbesar bagi memiliki bentuk badan epal adalah fakta bahawa lemak yang terkumpul pada bahagian tengah ini lebih mudah untuk dilepaskan ke dalam aliran darah, di mana ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.


Pembebasan lemak visera (lemak dalam organ badan) dikaitkan dengan kandungan trigliserida tinggi, rendah HDL (kolesterol “baik”), tidak sensitif terhadap insulin dan faktor tekanan darah tinggi. Senarai ini merupakan titik permulaan bagi isu-isu mengancam nyawa seperti serangan jantung, kencing manis dan strok.


Latihan kardiovaskular adalah penting terutamanya bagi badan berbentuk epal – kerana ia boleh membantu meningkatkan tahap kesihatan jantung sambil membakar toksin lemak badan.


Sebarang aktiviti berirama, berulang-ulangan dan berimpak rendah yang membuatkan wanita berbadan epal menggerakkan badan dan berpeluh selama sekurang-kurangnya 20 minit, ia sudah mencukupi untuk memberikan pelbagai manfaat.


Jika anda memiliki lemak berlebihan pada sekitar bahagian tengah berbanding pada bahagian pinggul dan paha, anda dikategorikan untuk memiliki “badan berbentuk epal” berbanding bentuk badan pir.


Memiliki bentuk badan epal membuatkan anda lebih terdedah kepada isu sindrom metabolik, meningkatkan risiko terkena serangan jantung, strok dan kencing manis.

Wanita yang mempunyai ukur lilit pinggang sebanyak 35 inci atau lebih adalah terutamanya lebih berisiko.

 

Dengan pelan diet Marissa Slimway dan perubahan gaya hidup yang betul, anda boleh mengurangkan kemungkinan untuk menghidap sebarang penyakit kronik dan melindungi tahap kesihatan anda secara keseluruhan.

 

Pilihan makanan

Mengikuti garis panduan ini adalah satu langkah bijak, khas buat wanita berbentuk epal.

 

Marissa Slimway mengesyorkan untuk mengamalkan Marissa ketogenic diet. Pastikan kuantiti sayur-sayuran hijau dan buah-buahan mengisi separuh daripada hidangan anda, serta kandungan protein seperti ikan, keju, soya dan kekacang. Menu dan resipi yang diberikan dalam program Marissa Slimway pastinya membuat anda lebih mudah untuk menurunkan berat badan.


‘The top 5’ – Lima makanan yang perlu dielak jika anda memiliki bentuk badan epal:

 

 1. Pasta – Kadar karbohidrat glisemik yang tinggi akan menyumbang kepada pengekalan air dan lemak badan rendah.
 2. Makanan bergandum – ini adalah kerana makanan ini mengandungi bahan toksik yang di namakan glydin dan gluten ,bahagian seterus nya akan memberi penjelasan jelas tentang hal ini.
 3. Daging atau protin berlebihan – Ini adalah kerana protin yang tinggi akan bertukar kepada glukos di dalam darah anda dengan cepat. Oleh itu menu sajian Marissa slimway akan memberi anda teknik makan yang sesuai.
 4. Gula tinggi – Bersederhana dalam memilih makanan manis kerana tubuh anda cenderung menjadi penagih karbohidrat.
 5. Buah buahan manis -Fruktosa dalam buah-buahan manis juga merupakan penyumbang kepada masalah obesiti yang anda hidapi.

BENTUK TUBUH PIR

Apa yang perlu di lakukan jika memiliki bentuk tubuh pir

Keseimbangan estrogen adalah penting bagi mencapai dan mengekalkan kadar penurunan berat badan mereka yang berbentuk Pir. Bagi golongan ini lemak berkumpul banyak pada bahagian pinggul, pinggang dan perut.

 

Masalah ini berkait rapat dengan isu pramenopause. Bagi pramenopaus buat lelaki dan wanita, keadaan yang dipanggil “dominasi estrogen” menyebabkan peningkatan lemak toksik, pengekalan air, kembung perut dan pelbagai isu-isu kesihatan lain. Estrogen yang berlebihan adalah salah satu faktor untuk berlakunya obesiti.

 

Walaupun estrogen biasanya dianggap sebagai hormon wanita, sebahagian kecil daripadanya adalah sama penting buat lelaki juga. Walaubagaimanapun, lemak badan berlebihan pada lelaki mendorong kenaikan estrogen ke satu tahap tidak sihat kerana sel-sel lemak bertanggungjawab dalam proses menukar testosteron kepada estrogen.

 

Lebih banyak sel-sel lemak, lebih banyak estrogen. Dengan kata lain kehadiran lemak yang banyak menyebabkan lelaki lebih bersifat kewanitaan dan ini merupakan satu keadaan yang tidak sihat.

 

Bagi wanita, dengan wujudnya faktor tekanan dan usia, terdapat penurunan semula jadi dalam kadar testosteron dan progesteron yang hasilnya akan meningkatkan kadar estrogen.

 

Mengapa Estrogen Meningkat?

Terdapat hanya dua cara untuk mengumpul estrogen yang berlebihan dalam badan: kita sama ada menghasilkan terlalu banyak estrogen dengan sendiri ataupun memperolehnya dari persekitaran atau diet kita. Malangnya, mengumpulkan estrogen bukanlah satu perkara yang sukar. Kita sentiasa terdedah kepada sebatian seakan-akan estrogen dalam makanan yang mengandungi racun perosak toksik, racun herba dan hormon tumbuhan.

 

Kebanyakan toksin diketahui akan menyebabkan pertambahan berat badan, yang berfungsi untuk merangsang pengeluaran estrogen dengan lebih kerap dari sel-sel lemak kita sendiri.

 

Kita hidup dalam lautan luas yang mengandungi estrogen berbahaya, dan para penyelidik baru mula untuk mengenal pasti tahap pendedahan ini ke atas kesihatan manusia dan spesis lain.

 

Seseorang yang mempunyai badan pir sering mengalami masalah estrogen berlebihan. Bagi lelaki dan wanita pramenopaus, terlalu banyak estrogen akan menyebabkan kenaikan lemak toksik, pengekalan air, kembung perut dan pelbagai isu-isu kesihatan lain, manakala wanita pramenopaus terutamanya mempunyai kecenderungan untuk memiliki bentuk badan pir kerana lemak berlebihan akan fokus di bahagian pinggang, punggung dan juga perut.

 

‘The top 5’ – Lima makanan yang perlu dielak jika anda memiliki bentuk badan pir:

 

 1. Tauhu/soya – produk soya bebas alkohol akan meningkatkan pengeluaran estrogen dalam badan.
 2. Kopi yang berlebihan – terlalu banyak meminum kopi boleh meningkatkan tahap estrogen bagi sesetengah orang.
 3. Pasta/karbohidrat putih – Kadar karbohidrat glisemik yang tinggi akan menyumbang kepada pengekalan air dan lemak badan rendah.
 4. Lemak yang berbahaya: ini termasuklah sebarang minyak hidrogenasi, marjerin dan termasuklah kebanyakan minyak sayur-sayuran (bunga matahari), minyak biji kapas dan minyak sawit. Pengambilan lemak yang tinggi dikenalpasti untuk meningkatkan tahap estrogen dalam badan.

Makanan yang perlu diambil jika anda memiliki bentuk badan pir:

 

 1. Flaxseeds – sejenis makanan lemah fitoestrogenik dan membantu menghapuskan estrogen berlebihan yang berbahaya.
 2. Sayur-sayuran cruciferous – seperti brokoli kerana ia mengandungi kandungan fitonutrien yang tinggi dipanggil isothiocyanates, terutamanya dua isothiocyanates dipanggil sulforaphane dan indol-3-karbinol yang membantu untuk menurunkan estrogen.
 3. Produk tenusu/daging organik – untuk mengurangkan pendedahan hormon.
 4. Rapini, articok: kaya dengan serat yang membantu dalam penghapusan estrogen berlebihan yang berbahaya.
 5. Pucuk brokoli – anak pokok belum matang pada bahagian brokoli, mengandungi lebih banyak sulforaphane berbanding sayur-sayuran lain. Nutrien ini merupakan sejenis nutrien anti-kanser dan dapat mengurangkan estrogen berbahaya. Kajian telah mendapati bahawa ia mengandungi 10 hingga 100 kali lebih kompaun berbanding brokoli.
 6. Taugeh – mengandungi kandungan glukarik asid yang tinggi (350mg/100g) yang menjejaskan penyerapan semula estrogen dari saluran gastrousus. Hasilnya, lebih banyak estrogen akan dapat dihapuskan. Ia juga kaya dengan serat (8g setiap hidangan 100g) dan sumber protein yang baik.

 

BENTUK TUBUH PISANG

 

Bentuk pisang sering berlaku apabila lemak berkumpul pada perut dengan banyak. Lemak jenis ini yang berkumpul pada perut mula mendominasi bentuk tubuh, perlahan-lahan ia menyebabkan rangka tubuh kehilangan bentuknya. Hal ini menjadikan mereka yang berbentuk pisang sukar menggayakan pakaian yang menampakkan bentuk badan.

 

Bagi mereka yang berbentuk pisang kenaikan saiz badan sangat mudah berlaku, Ini adalah kerana pembendungan atau penakungan air yang banyak dalam sel tubuh. Tidak hairanlah mereka mempunyai koleksi baju yang banyak kerana baju sering tidak muat!

 

Bentuk pisang juga mempunyai masalah menggayakan pakaian kerana bentuk tubuh yang seakan lurus itu serta saiz pinggang yang lebar!!

 

PUNCA

 

Punca utama ialah Rintangan Insulin.

 

Organ-organ dalam badan kita memerlukan insulin untuk membantu mereka bekerja. Apabila organ-organ mempunyai masalah menggunakan insulin, kita panggil ia sebagai rintangan. Bayangkan otot kita yang mempunyai reseptor atau penerima insulin di permukaannya. Reseptor adalah molekul kimia yang besar terbentuk di dalam sel-sel organ-organ kita. Mereka direka untuk membantu organ-organ kita menerima molekul insulin. Reseptor terbentuk di dalam sel-sel, terapung, dan melekat di luar permukaan sel. Kemudian mereka kembali dalam sel sekali lagi.

 

Apabila kita bersenam, sel-sel dalam badan kita membuat lebih banyak reseptor insulin yang terapung dan melekat pada bahagian luar sel-sel otot dan organ-organ lain. Ini menjadikan badan kita lebih mampu untuk menggunakan insulin, dan kita menjadi kurang rintangan insulin.

 

Apabila kita berhenti bersenam secara tetap, bilangan reseptor insulin pada permukaan sel-sel kita mendapat sedikit dan kurang dari masa ke masa. Apabila bilangan reseptor insulin menurun, insulin tidak boleh membuka seberapa banyak pintu sel. Bila insulin tidak dapat masuk, badan akan menjadi gemuk dan lemak berkumpul pada perut dengan banyak.

 

Terdapat sebab-sebab lain rintangan insulin. Kadang-kadang rintangan disebabkan kerana reseptor insulin adalah bentuk yang salah atau kerana orang itu telah membangunkan antibodi (molekul kimia yang dibuat dalam badan) yang duduk di atas reseptor dan menghalang supaya insulin yang tidak dapat masuk. Lagi punca rintangan insulin adalah ketinggian tahap hormon lain dalam darah yang melawan kesan-kesan insulin.

 

Sebagai contoh, apabila seseorang itu di bawah banyak tekanan, badan beliau menjadikan tahap adrenalin, cortisol (hormon steroid), hormon glucagon, dan hormon pertumbuhan menjadi tinggi. Hormon-hormon ini melakukan perkara-perkara yang membuat lebih sukar untuk insulin untuk berfungsi dengan baik.

 

Tubuh bentuk pisang banyak berlaku kerana faktor pemakanan, tidak cukup senaman atau kerosakan hormon. Boleh dikatakan di zaman moden ini kebanyakan orang mempunyai bentuk hybrid pisang-epal atau hybrid pisang-pir.

 

Dah kenal bentuk tubuh? Komen bentuk tubuh anda di bawah sekarang!