Marissa Slimway Mampu Turunkan Berat Badan Dengan Mudah Seawal Satu Minggu

Adakah berat badan satu masalah bagi anda?

Adakah anda sedang mencari- cari panduan  yang berkesan untuk menurunkan berat badan?

Adakah anda sering mencuba untuk kurus tetapi gagal?

Adakah anda merasa kecewa apabila  tidak mampu  menurunkan berat badan?

JANGAN RISAU KINI ANDA BOLEH MERELISASIKAN IMPIAN ANDA. SELAMAT TINGGAL OBESITI! 

 

Apabila anda pengunjungi pusat-pusat pelansingan yang mahal  dan gagal menjadi kurus  mereka menyalahkan anda semata mata.Anda akan di tuduh makan banyak dan tidak berdisiplin, atau mereka sekali lagi cuba mengosongkan poket anda dengan menawarkan sesuatu  program yang lebih mahal. Jadi anda seharusnya membuka mata dan mencari penyelesaiannya secara logik. 

Mengapa terjadi obesiti dan bagaimana jalan penyelesaiannya haruslah di tangani secara saintifik.

Anda tidak perlu berbelanja mahal untuk kurus. 

Anda juga perlu tahu bahawa masalah penurunan kadar  metabolik turut menyumbang kepada obesiti.  Ertinya walaupun seseorang itu makan sedikit sahaja tetapi dia tetap gemuk kerana tubuhnya tidak boleh membakar lemak dengan cepat.

Teknik yang betul-betul boleh turunkan berat badan secara kekal dan mengelakkan keadaan yo-yo semasa berdiet sudah di temui!

Untuk  menangani obesiti anda perlu  memahami bahawa bukan faktor makanan sahaja yang menjadi punca obesiti tetapi faktor kekurangan enzim  pembakar lemak tidak ada dalam badan  sudah tentu badan tidak mampu membakar lemak dan akibatnya berat badan tidak berganjak meskipun berpuasa dan berdiet dengan ketat. 

TAHNIAH! ANDA TELAH MENJUMPAI RAWATAN TERBAIK UNTUK ATASI MASALAH MENURUNKAN BERAT ANDA. PROGRAM KAMI PASTI MEMBERI HASIL TERBAIK. RAMAI ORANG TELAH PUN BERJAYA. JIKA ANDA INGINKAN PERUBAHAN, BERTINDAKLAH SEKARANG.

Kami berjanji akan membuat anda berjaya untuk kurus dan kembali langsing. Program penurunan berat badan dari Marissa telah beroperasi di Malaysia selama 10 tahun. Kami telah membantu ramai orang bebas dari masalah gemuk dan lemak berlebihan. Kami tahu anda mungkin telah banyak menghabiskan duit mengikuti program lain tetapi anda gagal. Kami berjanji akan memberi anda kejayaan menjadi kurus kembali.

Kami berjanji jika program kami tidak buat anda turun berat badan. Kami akan pulangkan wang anda seratus peratus jaminan kami adalah tulen dan pasti. Kami tidak mahu anda rugi.

 

Kenapa kami berani berjanji???? Sudah tentu kerana kami sayangkan anda. Kami bukan beri janji palsu. Ini adalah komitmen kami kepada anda. Jom temui kami dan hilangkan timbunan lemak dengan segera. Kami akan bantu anda untuk berjaya.

 

Jom baca penerangan yang lebih jelas. Mengapakah program ini akan beri kejayaan? 

 

Anda adalah apa yang anda makan.

 

Makan adalah satu daripada nikmat anugerah Tuhan dalam hidup kita. Makanan yang sedap menghairahkan selera kita sehingga apabila kenyang kita masih tetap mahu makan. Lama kelamaan makan berlebihan menjadi satu kebiasaan bagi kita. Perut tidak kenyang–kenyang dan selera tidak puas puas lalu kita mencipta pula kuih muih yang “terlebih manis” dan makanan segera yang “terlebih garam” sehingga selera kita menjadi tidak puas tanpa gula dan garam yang berlebihan ini.

 

Oleh kerana makanan kita mengandungi banyak lemak dan gula kita berhadapan dengan masalah pengambilan lebihan gula dan lemak.Kesilapan memilih makanan menjadikan Ramai rakyat Malaysia menjadi gemuk gedempul. Setiap tahun semakin ramai rakyat kita mengidap obesiti sehingga obesiti dianggap sebagai satu penyakit dan di rawat pula sebagai satu penyakit.

 

Gejala obesity menular ke seluruh dunia di sebabkan budaya makan yang menjadi ikutan .Pada zaman dahulu orang Jepun makan sushi manakala orang barat memakan keju dan stik namun pada zaman moden ini sushi dan stik turut menjadi hidangan kita.Iklan-iklan yang di paparkan berjaya merapatkan jurang budaya pemakanan sehingga makanan barat di minati di seluruh dunia dan hal ini meningkatkan bilangan mereka yang berlebihan berat badan. Keadaan ini disebut sebagai klinikal obesiti.

 

Dinegara kita  terdapat beraneka jenis makanan hasil dari  integrasi budaya antara penduduk berbilang bangsa. Tidak kurang juga masuknya makanan segera dari negara luar. Hampir semua jenis maknanan menggoda selera makan kita.

 

Cuba kita lihat senario sewaktu bulan Ramadhan.Di bulan  Ramadhan segala aneka makanan menimbul kan keinginan makan.Sehinggakan ia di anggap sebagai  bulan pesta makan,Liputan dan promosi makanan memenuhi ruangan surat khabar dan majalah. Kerana itulah kita perlu bijak memilih makanan agar ia menjadi seimbang.Kita perlu mahir dalam mengira jumlah kalori makanan .Pengetahuan yang sebegini akan membantu kita menghindari obesiti.

 

Negara kita adalah sebuah syurga makanan yang indah.Namun setiap yang indah itu tetap ada musibahnya juga jika tidak di kawal selia.

 

Sekirannya kita tidak berwaspada dan mengambil tahu apa yang kita makan setiap hari lama kelamaan ia akan merosakkan tubuh badan kita.

 

Ketagihan gula menjadi punca obesiti

 

Tubuh manusia mudah menjadi ketagih terhadap pelbagai jenis bahan dan molekul kimia seperti alkohol, kafein, msg, garam dan gula,.Harus di fahami bukan rokok, arak dan dadah sahaja yang boleh mendatangkan ketagihan kepada kita.Otak manusia mempunyai sejenis memori yang mengesan bahan kimia dan mudah mendapat ketagihan jika tidak mendapat nya .

 

Apabila lidah merasa bahan kimia tersebut  otak kita akan membuat rakaman memori itu.Apabila kita tidak mendapat bahan kimia itu otak kita akan “meminta“ bahan kimia itu sehingga akhirnya ketagihan berlaku.

 

Cuba kita tengok seseorang yang merokok buat pertama kali.Bahan kimia rokok yang masuk ke dalam tubuhnya  akan membuat dia berasa loya dan tidak enak pada awalnya.Otaknya akan membuat rakaman peristiwa itu dan mengeluarkan sejenis bahan kimia. Apabila dia tercium bau rokok  buat kali kedua bahan kimia itu akan keluar dengan banyak dan dia mula merasakan ketagihan .

 

Mereka yang sering minum minuman manis akan ketagihan gula sehinggakan air kosong pun akan terasa payau di tekak.Orang yang sering makan pedas pula akan ketagih kepada pedas sehingga kan cili padi pun boleh di buat ulam.Seorang sahabat saya mempunyai ketagihan kepada garam.Apa sahaja yang di makannya mesti di tambah garam dan kicap sehinggakan buah epal pun di cicah garam.Fenomena ini lama kelamaan mengganggu sistem tubuh kita

 

Ketagihan gula menyebabkan berlakunya perubahan struktur dalaman dalam darah kita menyebabkan kita sukar membakar lemak dengan efektif.

 

Sebaliknya tubuh kita akan cenderung mengempulkan lemak sahaja. Seseorang yang ketagihan gula cenderung untuk minum minuman manis seperti teh dan kopi beberapa kali sehari. Dia akan cepat merasa lapar dan mudah keletihan.Bila dia minum minuman bergula dia akan merasa seolah-olah  bertenaga.Namun perasaan itu tidak kekal lama.Dalam tempoh beberapa jam sahaja dia teringinkan minuman manis semula.

 

Meski pun banyak gula di ambil,paras gula dalam darahnya sentiasa rendah(hypoglycaemia).Tubuhnya begitu cepat mengadaptasi dengan menukarkan gula itu kepada lemak. Kadar tindak balas kimia dalam darahnya begitu cepat .Sebenarnya ini merupakan sesuatu yang tidak baik.

 

Golongan ini menganggap  diri mereka sihat kerana tidak mengidap kencing manis ,namun selepas beberapa tahun mereka pasti akan terkejut apabila disahkan mendapat kencing manis.Jelaslah Paras gula yang rendah  pada awalnya merupakan suatu petanda buruk dan permulaan kepada bahaya bahaya lain yang bakal menimpa.

 

Apakah yang telah berlaku kepada kita?

 

Ramai yang tidak menyedari hakikat ini namun apabila paras gula yang rendah  mengundang keletihan,jantung berdebar debar dan mood yang buruk .Ramai juga  yang pergi  berjumpa doktor kerana merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan tubuh mereka. Tetapi doktor juga gagal mengesan masalahnya kerana penunjuk dalam darahnya adalah normal.Antara penunjuk yang sering diguna pakai ialah paras gula dan paras kolestrol.

 

Apabila kita makan banyak makanan berkarbohidrat dan bergula tinggi  paras gula dalam tubuh kita meningkat.Insulin iaitu suatu hormone yang  mengawal kestabilan paras gula dalam tubuh kita akan meningkat.Apabila terdapat terlalu banyak insulin maka lama kelamaan tubuh kita tidak lagi sensitif kepada insulin. Maka  insulin mula  terhasil dengan banyaknya dan kehadiran insulin yang terlalu banyak mula memberikan kesan-kesan yang negatif. Paras Insulin yang tidak menentu menyebabkan paras gula menjadi tidak stabil.Bila gula terlalu rendah seseorang mula berasa gelisah,resah,berdebar debar dan moodnya tertekan.

 

Tubuhnya yang lemah akan memberi signal berterusan kepada otak bahawa ia kurang gula dan akibatnya mereka akan mengambil makanan manis. Fenomena ini menjadi suatu kitaran yang merbahaya kerana lama kelamaan tubuh akan menjadi bertambah gemuk serta mengundang pelbagai penyakit kronik.

 

Apabila tubuh tidak lagi sensitive terhadap insulin maka kitaran hormon dalam tubuh kita akan menjadi kelam kabut.Hormon adrenal seperti ACTH akan keluar dengan banyak menyebabkan lemak berkumpul pada belakang tengkuk dan belakang badan kita.Badan akan mengembang menjadi bertambah lebar dan semakin besar.Bahagian dari pinggang ke atas tampak besar longgar dan menggelember.Usaha membuat senaman dan diet untuk kurus adalah sia sia sahaja kerana lemak seperti ini adalah tidak boleh dipulihkan dengan  diet dan senaman sebaliknya ia hanya boleh di pulihkan dengan pemulihan sistem hormone tubuh kita.

 

Pemulihan semula memerlukan komitmen yang tinggi kerana ia melibatkan perubahan dalam cara makan, pemilihan makan dan aktiviti seharian.

 

Apakah punca berat berlebihan ?

 

Berat badan berlebihan berpunca daripada lebihan lemak yang terhasil apabila berlaku ketidakseimbangan antara kalori yang diambil dengan kalori yang digunakan.

 

Maknanya seseorang makan makanan yang lebih banyak kalori daripada kalori yang digunakan olehnya. Lebihan lebihan ini akan ditukar oleh badan dalam bentuk lemak yang tersimpan sedikit demi sedikit sehingga menjadi berbukit-bukit dan dan empunya badan menjadi gemuk gedempul.

 

Memahami konsep Kalori

 

Kalori iaitu tenaga yang tersimpan dalam makanan ditukar menjadi lemak dan lemak sebegini sukar di gunakan semula menjadi tenaga.Lemak tersimpan hanya akan di gunakan apabila tubuh mengalami kurang kalori.Jika kalori yang di ambil sudah cukup tubuh kita akan menggunakan tenaga segera itu tanpa menjejaskan jumalah tenaga tersimpan. Hal ini menyatakan bahawa betapa pentingnya menu diet yang dirancang. 

 

Contoh harian yang boleh di bincangkan ialah seperti ini

 

Ini adalah jadual pemakanan Puan Salmah pada hari Isnin.

 

Sarapan   –   1 cawan kopi sekeping roti dan mentega dan telur separuh masak     (Kalori    380)

Masa rehat pukul 10 pagi   –   1 cawan teh dan 2 keping biskut (Kalori 250)

Makan tengahari           –         Nasi, sayur sayuran ,seketul ikan dan kuah kari dhal (Kalori 1600)

Minum petang       –       2 keping biskut dan  and 1 cawan teh (Kalori 200)

Makan malam          –         3 chapatis, dal, sayur dan ikan (kalori 1800)

Snacks semasa menonton  TV  –  1 cawan teh dan kerepek, pop corn (Kalori     450)

Jumlah keseluruhan dalam sehari  ialah 4680

Tenaga yang di gunakan merangkumi aktiviti yang lakukan pada hari tersebut

Penggunaan kalori adalah di anggarkan seperti ini

Menari selama 1 jam = 320 calories

Bermain bola sepak = 500

Berlari atau jogging = 700

Tennis = 400

Skiing = 750

berenang = 700-800

Squash = 600

Golf = 350

Aerobics = Beginners(Perlahan)  320

= Intermediate  (sederhana)450

= Advanced (laju) 600-700

Tidur  – About 6 calories sejam

Duduk berehat – About 100 calories sejam

Makan menonton tv  – About 120 calories sejam

Memandu kereta– About 150 calories per hour

berdiri – About 150 calories per hour

aktiviti ringan seperti menyapu sampah dan membasuh pinggan  150 calories per hour

berjalan pantas – About 300 calories per hour

menaiki tangga – 1000 calories per hour

berlari  – About 700 calories per hour

 

Oleh kerana gaya hidup masa kini amat mudah kita hanya melakukan aktiviti ringan sahaja di anggarkan kita menggunakan 2100 kalori setiap hari.

 

Anda boleh menggunakan senarai di atas untuk membuat anggaran jumlah kalori yang anda gunakan setiap hari.

 

Kelebihan menggunakan carta seperti ini ialah anda boleh membuat menu anda sendiri berdasrkan jumlah kalori yang tertera.Sebagai contohnya jika anda melakukan aktiviti bermain tennis pada hari isnin maka anda boleh memilih makanan dalam jumlah kalori yang agak tinggi manakala jika anda tiada aktiviti yang menggunakan tenaga maka anda haruslah mengurangkan jumlah kalori yang di ambil.

 

Anda boleh makan apa sahaja asalkan anda tidak melebihi jumlah kalori yang  anda perlukan. Tak perlu lah hanya makan salad sahaja kerana banyak lagi makanan lain yang rendah kalori yang anda bolah makan.Pastikan diet anda mengandungi semua kelas makanan seperti sayur,roti,nasi, ikan, daging dan ikan .Elakkan gula dalam minuman kerana ia mengandungi kalori semata mata tanpa zat makanan yang lain.Anda perlu kreatif dalam menentukan sajian anda agar waktu makan menjadi waktu yang indah meskipun bila makan makanan yang rendah kalorinya.

 

Panduan

 

Jika anda menggunakan 4000 kalori bagi aktiviti harian maka ambillah makanan sebanyak 2000 kalori. Ketidakseimbangan begini akan menyebabkan berat badan anda menurun.

 

Begitu juga jika anda perlu menaikkan sedikit berat badan.Nilai kalori haruslah dinaikkan jika anda berhasrat meningkatkan lagi berat badan anda.

Hubungi Kami: 

 

Marissa Aesthetic Semenyih (HQ)

No 26-1, Jalan Semenyih Sentral 4,

Semenyih Sentral, 43500 Semenyih, Selangor

Tel: Dr lin  013-6865869

Wahida 013-6922377

Wani 010-3518484

 

Marissa Aesthetic Shah Alam

No G41 Laman Seri Business Park Jalan Persiaran Sukan Seksyen 13,

40100 Shah Alam. Selangor

Tel: Nora 019-4411484

 Ida 013-3881353

 

Marissa Aesthetic Kuantan

No 48A, 1&2 Floor, Jalan Putra Square 2, Chinatown Putra Square.

25200 Kuantan, Pahang

Tel: Miza 013-8151484

Munirah 017-3893615

 

Marissa Aesthetic Bandar Baru Bangi

D09-02 Plaza Paragon Point,

Jalan Medan Pusat, Pusat Bandar,

43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Tel: Misha 013-7441484

Najad 013-5881484

 

Marissa Aesthetic Melaka

No 86, Jalan Lagenda 5, Taman 1 Lagenda, 75400 Melaka

Tel: Dr Helina 013-2281353

Hidayah 017-6415964

 

Marissa Aesthetic Kelantan

Level 21-AA-208 D’Perdana Sri Cemerlang,

Lot 319 Seksyen 27, Jalan Sri Cemerlang,

15300 Kota Bahru, Kelantan

Tel: Puan Hana 013-9851484

Zeti 013-3880987

 

Marissa Aesthetic Senawang

42-2A, Tingkat 1, Perniagaan Senawang Jaya,  Senawang

70450 Seremban, Negeri Sembilan

Tel: Ida 013-8011484

Sue 017-3894748

Hanim 012-5451484

 

SOHO Kedah

B-2-3, Condo 900,Jalan Golf and Country Club 06000 Jitra, Kedah.

Tel: Husna 019-4701719

Syaz 017-2321329

 

Marissa House JB (tmn Dato Onn) 

No 8 Jalan Perjiranan 12/15, Perjiranan 12,

Bandar Dato Onn

81100 Johor Bahru

Tel: Liza 019-6361484