Makan terlalu banyak makanan ringan akan membentuk lemak berlebihan. Sebaiknya, makan hidangan yang lebih kecil secara kerap agar badan dapat menggunakan tenaga yang dihasilkan. Tumpukan makanan yang mengandungi lemak tidak tepu, karbohidrat tinggi dan protein tinggi. Anda juga perlu menjaga badan dengan mengelakkan makanan seperti:

MAKANAN GORENG

Makanan goreng dikenali untuk mengandungi lemak tepu dan lemak trans yang tinggi dan kesan buruk mereka terhadap kesihatan. Makanan goreng seperti kentang goreng, ayam goreng, dan makanan tempe goreng tidak sama sekali sihat dan harus dielakkan. Sekiranya anda mempunyai rasa mengidam, buatlah makanan versi yang lebih sihat dengan menggunakan minyak zaitun untuk menjadikannya sihat dan lazat.

MENTEGA

Jika anda melihat kandungan lemak tepu mentega, ia lebih tinggi daripada mayonis. Itulah sebabnya anda mesti mengambil sedikit mentega yang anda boleh. Cukuplah sekadar 1-2 sudu mentega sehari.

WHIPPED CREAM

Whipped cream yang disukai ramai mempunyai kandungan lemak tepu tinggi dan boleh membuat anda menaik berat badan dengan cepat. Ambil krim masam bukan krim cambuk atau mengelakkannya untuk mencegah tahap kesihatan anda daripada merosot.