Adakah Hormon Anda Rosak? Jawab Kuiz Ni Untuk Tahu

Kita perlu mengetahui bahawa hormone memainkan peranan sangat penting dalam menentukan keadaan fisiologi kita. Hormon bukan sahaja mengawal mood kita tetapi lebih daripada itu. Dia memberi kesan keatas berat badan, rasa lapar, kualiti tidur bahkan menentukan dibahagian mana lemak terkumpul dalam badan kita. Jadi apabila keseimbangan hormone terganggu kesihatan kita juga terganggu. Kuiz dibawah ini akan menolong anda mengenal jenis hormone (hormone type) anda. Jenis hormone ini menujukkan keadaan hormone tak seimbang yang telah terjadi yang menentukan fisiologi anda. Anda akan dibantu dengan cara untuk mengembalikan hormone anda kepada seimbangan yang sepatutnya.skor-8

Jenis Hormon Lapar: Puncanya tak seimbang insulin dan cortisol

Kesan daripada lebihan insulin.

Walaupun insulin memain peranan penting dalam menjamin kesihatan badan, insulin yang berlebihan boleh menyebabkan kita gemuk. Ini kerana insulin berlebihan menyebabkan badan kita menjadi cenderung untuk menyimpan glucose yang tidak diguna sebagai lemak. Satu lagi kesannya badan kita tidak menggunakan lemak terkumpul sebagai sumber tenaga. Oleh sebab itu insulin berlebihan menjadi penghalang kepada kita untuk menghilangkan lemak. Lebih-lebih lagi lemak diperut boleh dikatakan mustahil untuk di hilangkan.

Kesan daripada lebihan cortisol.

Kesan cortisol juga boleh dilihat pada terkumpulnya lemak yang tidak diperlukan dibahagian perut. Kedua –dua hormone iatu cortisol dan adrenalin berguna untuk badan kita mengawal stress. Bezanya adrenalain bertindak dalam keadaan stress yang berlaku pada masa tertentu namun cotrisol berfugsi untuk mengawal stress dalam jangka panjang. Walaupun demikian cortisol yang berlebihan merosakkan talian otot melemahkan sistem pertahanan alahan badan, memberi kesan pada kuasa ingatan dan boleh melemahkan ketebalan zat mineral dalam tulang dan boleh menyumbang kepada kanser. Pengaruh cortisol juga menyebabkan gangguan kepada imbangan gula dan insulin dalam darah. Juga cortisol boleh mengganggu keseimbangan hormone yang lain. Cortisol dan adrenalin berlebihan inilah yang menyebabkan anda tidak dapat mengawal nafsu makan yang mendesak pada lewat malam.
skor-9
Penyelesaian dengan menimbangi hormone.

Phosphatidylserine:

Produk ini menghapuskan kesan buruk daripada hormone stress pada otot dan sel otak. Diambil sebelum tidur 100mg boleh membantu dan juga memberi anda keselesaan tidur.

Makanan yang yang kaya dengan phosphatidylserine ialah kacang putih,kubis, barli, lobak merah dan nasi.

Bersenam untuk meningkat kekuatan otot sekali atau dua kali seminggu akan membantu meredakan keadaan kemurungan, keresahan, tekanan darah tinggi dan penyakit berkaitan dengan jantung.

Daun selasih (holy basil) didapati boleh mengurangkan cortisol dan membantu badan anda menghadapi stress. Ia juga memperelokkan imbangan gula dalam darah dan aktiviti insulin dalam darah. Ambil sejemput sehari selama sebulan.

Imbangkan protein,lemak dan karbohaidrat untuk tiga waktu makan (meals) sehari dan ambil serat tambahan untuk tingkatkan sensitivity insulin.

Minum 2-4 cawan teh hijau setiap hari untuk tingkatkan pembakaran lemak dan putaran glukos dalam badan. Boleh juga minum untuk mendapat kesan segera diwaktu makan makanan yang mengandungi kanji.

Tambah kulit kayu manis dalam diet anda. Ambil dalam satu suku atau setegah sudu teh sehari.

Beri biru (blue berries) juga dapat meningkat sensitivity insulin dalm masa 6 minggu.

Penyelesain untuk imbangi hormone.

Ambil 5 HTP 50-200 gm sehari. Ini diguna oleh badan anda untukk menghasilkan serotonin. Ia membantu mengurangkan kepelahapan makan dan mengelak sukar tidur (insomnia)

Rhodiola boleh meningkat kapsiti belajar, kuatkan ingatan dan baikkan mood. Ia juga boleh mengurangkan kemurungan kerana kemampuan menggerakan penghasilan serotonin dan dopamine. Ambil dlm 200- 400 mg setiap hari.

Makanan paling baik yang mengundungi sumber meningkat serotonin ialah beras perang, keju buatan kampong, daging, kacang pis, biji sesame. Sumber tyrosine dalam almod, avocado, pisang, susu tidak diproses, biji labu dan biji sesame.

Meditasi juga boleh meningkatkan kadar serotonin dan juga eksersise, hubungan sex dan urut.

Hormon Pertumbuhan (Growth hormon)

Hormon pertumbuhan ini memberi kesan kepada setiap sel dalam badan kita. Tidak hairanlah ia mempunyai kesan keapda perasaan, pergerakan dan rupa paras kita. Hormon peremajaan ini dikeluarkan waktu malam diwaktu tidur dan diwaktu kita beriadah. Ianya diperlukan untuk pembaikan tisu, bena otot, meningkat kekuatan tulang dan mengekal komposisi badan yang sihat. Kerendahan hormone ini boleh juga menyumbang kepada obesity diperut bagi perempuan selepas menopause.

Hormon ini menurun dengan meningkatnya usia, namun tidur yang tidak berkualiti dan melatonin yang rendah boleh menyebabkan penghasilan hormon ini menurun. Tanpa melotonin yang mencukupi kita hilang kuasa peremajaan dan pembakaran lemak juga menjadi kurang. Pentingnya melatonin kerana ia punya antioxidant yang kuat untuk mengekal keremajaan, meningkat kualiti tidur, meningkat libido dan meningkat tenaga dan pertahan kan badan dari penyakit.

Satu lagi komponen tiga serangkai dalam ant-ageing ialah DHEA ianya mempunyai unsure untuk menghasilkan hormone sex estrogen dan testosterone. Ianya hormone yang paling tinngi kuantiti dalam badan kita. Ia menguatkan sistem mengelak penyakit, membantu membaiki tisu, meningkat kualiti tidur, dapat mematahkan kesan buruk lebihan cortisol. Ia membantu badan kita melupuskan lemak dan meningkatkan otot. Dengan gabungan pembaikian hasil daripada tiga hormone ini akan membolehkan anda merasa lebih muda dan kelihatan lebih muda,dengan pinggang yang langsing

Penyelesaian Imbangan hormone.

7-keto DHEA: berdasarkan kajian, 7-keto meningkat metabolism, mengurangkan lemak, melindungi kita daripada kesan merbahaya daripada cortisol berlebihan dan mengelak daripada penurunan metabolisma seprti wakktu kita menjalani diet. Ambil dalam 25-100 mg dua kali sehari

Melatonin: Ambil 0.5 mg dengan meletak dibawah lidah setiap hari membantu tidur yang baik. Untuk meningkat melation asli dalam badan tidur dalam gelap sepenuhnya berpakaian nipis.

Walnuts: Didapati salah satu sumber asli melatonin

Jus tat cherry: Minuman tart cherry jus ini juga membantu dalam meningkat melatonin

skor-10

Kuiz hormone

ESTROGEN

Saya kehilangan rambut ditengah kepala
Saya mula jadi kurus terdapat kedut tegak atas bibir saya
Payu dara saya kendur
Muka saya dipenuhi bulu
Mata saya kering dan kerap memberi ganguan
Saya ada rasa panas sekejap-sekejap
Saya sentisa rasa penat
Saya kemurungan
Haid saya sedikit
Haid saya terlalu lama lebih 31 hari
Perempuan tanpa haid saya tidak ada keinginan bersetubuh

Jumlahkan score keseluruhan anda ————–

Jumlah score 10 atau kurang pada tahap memuaskan

Antara 11-20 ada kemungkinan kekurangan Estrogen

21 atau lebih : Besar kemungkinan kekurangan Estrogen

PROGESTERON

Payu dara saya besar
Kawan baik saya tegur yang saya selalu nervous
Saya rasa gelisah
Saya tidur tak begitu lena dan tidak segar bila bangkit

Soalan-soalan berikut untuk wanita yang belum menopause dan yang menopause tetapi mengambil therapy hormone gentian (HRT)

Payu dara saya bengkak dan lembik dan sakit sebelum haid
Dan bahagian bawah perut saya bengkak
Saya mudah marah dan teruja untuk menyerang
Saya hilang kawalan diri
Haid saya banyak
Dan ianya sentiasa memberi kesakitan

Jumlahkan score anda ———————

Wanita yang sudah menopause tidak mengambil HRT (atau rawatan estrogen atau progesterone): 4 atau kurang memuaskan. Antara 5 dan 8: mungkin kekurangan progesterone. 9 atau lebih: berkemungkinan besar kurang progesterone

Perempuan masih haid dan yang ambil HRT( estrogen atau estrogen dan progesterone): 10 atau kuran : Memuaskan. Antara 11 dan 20: berkemungkinan kurang progestero. 21 dan atas. Berkemungkinan besar kurang progesterone

TESTOSTERON

Muka saya mengendur dan banyak kedut
Tona otot saya telah hilang
Perut saya berlemak
Saya sentiasa penat
Saya tak ingin kerap bersetubuh seperti dulu

(LELAKI SAHAJA)

Dada saya bertambah lemak
Saya raya kurang keyakinan diri dan teragak-agak
Hubungan sex saya kurang memuaskan berbanding dengan dulu
Saya kerap merasa panas-panas dan berpeluh
Saya cepat letih bila membuat aktiviti fizikal

Jumlahkan score anda———————

Untuk wanita : 5 atau kurang: Memuaskan. Antara 6 dan 10: Berkemungkinan kekurangan totesteron. 11 keatas : Berkemungkinan besar kekurangan testosteron

Score untuk lelaki: 10 atau kurang: memuaskan > antara 11 dan 20: kemungkinan kurang testosterone. 21 keatas: besar kemungkinan kekurangan testosterone.

HORMON PERTUMBUHAN

Rambut saya mula nipis
Pipi saya kendur
Gusi saya mengendur
Perut saya buncit
Otot saya kendur
Kulit saya nipis dan kering
Mengambil masa untuk segar kembali selepas aktiviti fisikal
Saya rasa lemah
Saya tak suka dunia, saya cuba menyendiri
Saya rasa gelisah dan risau

Jumlahkan score anda———————

Jumlah keseluran 10 atau kurang memusakan. Antara 11 dna 20 : kemungkinan kekeurangan hormone pertumbuhan. 21 atau lebih: besar kemungkinan hormone pertumbuhan berkurangan

DHEA

Rambut saya kering
Kulit dan rambut saya kering
Otot saya kendur
Perut saya mengembang
Saya tak punya banyak bulu ketiak
Saya tak punya bulu di ari-ari
Saya tak punya tisu lemak diari-ari
Badan saya tidak mengeluar banyak bau semasa tersasang seksual
Saya tak boleh tahan dengan bising
Libido saya rendah

Jumlahkan score anda———————

Jumlah keseluran 10 atau kurang memusakan. Antara 11 dna 20 : kemungkinan kekeurangan DHEA. 21 atau lebih: besar kemungkinan DHEA berkurangan

THYROID

Saya sensitive kepada sejuk
Tangan dan kaki saya selalu sejuk
Sebelah pagi muka saya tembam dan pelupuk mata bengkak
Saya cepat jadi gemuk
Kulit saya kering
Saya susah bangun pagi
Saya lebih letih bila berehat daripada semasa aktif
Saya selalu sembelit
Sendi sendi saya agak tegang disebelah pagi
Saya rasa saya hidup dalam keadaan lembab

Jumlahkan score anda———————

Jumlah keseluran 10 atau kurang memusakan. Antara 11 dna 20 : kemungkinan kekeurangan Thyroid 21 atau lebih: besar kemungkinan kekurangan Thyroid

PREGNENOLONE

Saya merasa hilang ingatan
Sendi-sendi saya sakit (jari, pergelangan tangan, siku, kaki, buku lali, lutut)
Saya rasa lemah dan saya sukar berhadapan stress
Saya tidak lihat warna seterang dulu
Saya hilang minat terhadap seni lukis seperti dulu
Saya tidak punya bulu ketiak dan di ari-ari
Otot saya kendur
Saya selalu kencing berwrna muda pada siang hari
Tekanan darah saya rendah
Saya suka sangat makanan masin

Jumlahkan score anda———————

Jumlah keseluran 10 atau kurang memusakan. Antara 11 dna 20 : kemungkinan kekeurangan pregnenolone 21 atau lebih: besar kemungkinan kekurangan pregnenolone

MELATONIN

Saya kelihatan lebih tua dari sepatutnya
Saya sukar tidur malam
Saya selalu terjaga diwaktu malam
Saya tak dapat tidur semula setelah terjaga
Fikiran saya bercelaru dengan perasaan cemas bila cuba untuk lena
Kaki saya terasa lebih panas waktu malam
Bila saya bangunn saya tidak rasa segar
Saya rasa terpisah dari dunia, selalu tidur lewat dan bangkit lewat
Saya tidak dapat tahan jet-leg bila terbang jauh
Saya ambil minuman keras, hisap rokok atau guna ubat tidur

Jumlahkan score anda———————

Jumlah keseluran 10 atau kurang memusakan. Antara 11 dna 20 : kemungkinan kekeurangan melatonin 21 atau lebih: besar kemungkinan kekurangan melatonin

MUKA DAN KULIT

Muka saya ada garis halus disebelah tepi mata
Saya ada garis kasar daripada hidung kemulut
Pada muka saya terdapat eczema, psoriasis dan tompokan kekusaman
Terdapat jalur dalam ditengah kening
Terdapat garis garis atas dahi
Pipi dan hidung ada tompok kemerahan
Kulit tangan terasa nipis
Kulit saya kelihatan agak tebal dimuka
Terdapat garis kasar ditepi bahagian mulut
Terdapat bulatan hitam dibawah mata

Jumlahkan score anda———————

Jumlah keseluran 10 atau kurang memusakan. Antara 11 dna 20 : kemungkinan kesan matahari dan penuan. 21 atau lebih: besar kemungkinan kesan matahari dan penuan Dotor anda boleh beri krim antioxidant yang boleh mengurangkan garis penuan dimuka. Krim itu juga boleh merawat kerosakn kulit akibat matahari

BAHAGIAN 2 : BULATKAN JAWAPAN MENGENAI MASLAH DAN BINCANG DENGAN DOKTOR

TENAGA

1 Adakah anda sukar bangkit pagi?
YES / NO
2 Adakah anda selalu letih atau letih ditengah hari
YES / NO

NAFSU SEKS

1 Adakah nafsu seks anda kurang?
YES / NO

2 Adakah alat kelamin anda kuarang sensitive?
YES / NO

3 Adakah ereksi anda tidak cukup tegang?
YES / NO

4 Adakah tarikan terhadap pasangan sudah hilang?
YES / NO

5 Adakah lubrikasi vagina sudah kering?
YES / NO

TIDUR

1 Adakah tidur anda kurang nyenyak?
YES / NO

2 Adakah anda jarang bermimipi?
YES / NO

DAYA INGATAN

1 Adakah anda hilang ingatan semasa atau ingatan yang lalu?
YES / NO

2 Adakah anda ada masaalah member tumpuan fikiran?
YES / NO

KULIT DAN RAMBUT

1 Adakah anda mempunyai kedutan dimuka dan atas hidung, garis senyemun dan kedut di dahi
YES / NO

2 Adakah ada kedutan sekeliling mata ?
YES / NO

3 Adakah terdapat tanda-tanda penuan?
YES / NO

4 Adakah kulit anda nipis dan kering?
YES / NO

5 Adakah rambut anda luruh atau bertukar warna?
YES / NO

KAWALAN BERAT BADAN

1 Adakah perut anda buncit, adakah buncit kedepan?
YES / NO

2 Wanita sahaja: Adakah payudara anda besar. Adakah menjadi lebih besar sebelum haid?
YES / NO

3 Adakah punggung dan paha anda terlalu berlemak. Adakah anda bentuk pear?
YES / NO

STRESS DAN MOOD

1 Adakah anda selalu lesu?
YES / NO

2 Adakah tekanan darah and tinggi
YES / NO

3 Adakah anda risau, nervous atau mudah marah?
YES / NO

4 Adakah benda titi bengit enimbul kemarahan anda?
YES / NO

5 Adakah anda selalu rasa tertekan?
YES / NO

SENDI DAN TULANG

1 Adakah anda menghidap arthritis?
YES / NO

2 Adakah anda menghidap osteoarthritis dibahagian paha?
YES / NO

3 Adakah anda menghidap fibromyalgia ( demam sakit otot dan kelesuan?
YES / NO

4 Adakah anda kehilangan bahagian otot, tone dan kekuatan?
YES / NO

5 Adakah anda kenipisan tulang belakang, paha, tangan, pergelangan tangan dan atau kaki?
YES / NO

Faktor O – Oestrogen dominasi

Oestrogen secara umum disebut sebagai hormone wanita memain peranan penting menyediakan keadaan sesuai untuk kehamilan.

Persedian ini melibatkan perkuatkan sel dan dinding uterine supaya cukup sedia untuk memegang telur yang disenyawakan.

Apabila telur gagal di tanam maka kadar oestrogen menurun dan dinding uterine dikeluarkan melalui haid.

Apa yang terjadi sekiranya penanaman telur gagal tetapi oestrogen terus meningkat tinggi ialah dinding uterine ditebalkan dan haid keluar dengan bertambah-tambah mengakibatkan terjadinya pendarahan disebut menstrual bleeding (menorrhagia).

Perkara yang disebut oestrogen dominan yang berlaku ini kini banyak terjadi kepada wanita dalam sepanjang masa subur benihnya. Juga didapati keadaan yang disebut endo metriosis dan polycystic ovarian syndrome yang memburukkan lagi oesrogen dominasi dan mengekalkan tidak seimbangan hormon

Simptom dominasi oestrogen.

Haid tidak menepati masa dan haidnya banyak

Berlaku pemegangan air (fluid retention)

Payudara menjadi kendur

Sakit kepala

Perubahan mood kerap, mudah marah dan murung

Lemak terkumpul kawasan pinggang, paha dan perut

Libido rendah

Bagaiman Oestrogen dominasi berlaku

Kesan keatas aramatese

Bagi wanita oestrogen dihasilkan dalam ovary dalam bentuk oestradiol (E2) dan juga tisu tepi ovary dalam bentuk oestrone (E1). Kedua-dua (E1) dan (E2) terjadi hasil konversi daripada androgen dengan di kataliskan oleh enzim aromatase. Oleh itu apa-apa keadaan yang memberi kesan kepda aromatase akan menyebabkan pertambahan oestrogen pada wanita.

Inflamasi

Inflamasi menjadi factor penting dalam menggerakkan aktiviti aramatase . Keadaan inflamasi menyebabkan peningkatan cyclo-oxygenase -2 iaitu enzim (COX-2). Ini membawa kepada peningkatan penghasilan prostaglandlin 2(PGE2) dan keluarnya cytokines seperti TNF –alpha, yang memperlihatkan korelasi positif dengan aktiviti aromatase dan peningkatan oestrogen.

Pertambahan berat badan

Berat badan yang meningkat ketahap obesity menigkatkan aktiviti aromatase dan ini membawa kepada terjadinya inflamasi yang menggalak pengeluaran oestrogen.

Peningkatan androgens

Dominasi oestrogen terjadi daripada peningkatan androgen (seperti, testosteren) yang diperhatikan akibat daripada polycystic ovarian syndrome (PCOS). Dalam keadaan adanya obesity dan inflamasi androgen berlebihan ini di tukar menjadi oestrogen (primarily E1).

Pil Perancang kehamilan

Pil perancang mengandungi oestrogen dan semestinya menyumbang kepada memburukkan lagi keadaan kelebihan endrogen bergantung kepada dose dan kesan pil kehamilan akan berada lama didalam badan.

Tejadinya kekejalan (cramp), rasa sakit dan haid yang tak menentu juga berpunca daripada masalah progestoron dan kelebihan oestrogen. Ditambah dengan pil perancang maslah ini menjadi lebih teruk.

Pendedahan kepada Xenoestrogen.

Xenoestrogen berpunca daripada bahan dari luar. Ia mungkin disebabkan pendedahan kepada racun serangga atau bahan makanan (dioxin) atau kosmetik (paraben) dan bisphenol-A dalam plastic air minum dan bekas simpanan makanan.

Xenoestrogen diganding dengan bebanan oestrogen yang sedia ada dalam badan membawa kepada dominasi estrogen yang boleh membawa kepada kanser payudara dan uterin.

Penjagaan dengan mengelak kepada pendedahan Xenoestrogen dan dengan meningkat pemberisahan keluar oestrogen berlebihan boleh meminimakan kesan negative pada badan kita.

Kurang kemampuan pembersihan.

Pembersihan keluar oestrogen daripada badan berlaku melalui proses metabolis didalam hati (liver) yang kemudian dihantar ke perut dalam. Gangguan kepada proses ini menyebabkan dominasis oestrogen.

Penyelesaian:

Penyelesaian bergantung besar untuk membantu badan kita mengeluarkan estrogen yang berlebihan. Nutrient yang perlu ialah folic acid, B12,B6 dan magnesium dan menambahkan diet kita dengan kubis, taugeh dan broccoli kerana makana ini boleh percepat konvesri estrogen kepada bahan yang boleh serap kedalam air yang boleh dikeluarkan oleh badan. Proses ditoksifikasi oestrogen didapati dapat dibantu dengan menggunakan Sulforaphane. Diet yang mengandungi kandungan serat yang tinggi sangat membantu proses dotosifikasi oestrogen. Ia juga dapat mengurangkan bacteria yang tidak baik yang bergantungan pada ikatan oestrogen.

Pada masa sekarang ini masalah berpunca daripada dominasi oestrogen sangat mencabar kepada kesihatan. Sekiranya masalah ini tidak dititik beratkan akibat buruk dari segi kesihatan sangat serius. Kita perlu faham perseimbangan hormone ialah kunci utama untuk kita untuk merasa hebat, kelihatan hebat dan dapat menikmati nikmat hidup sebenar.

Ambil ingatan kepada perkara-perkara berikiut bila mengambil langkah untuk mengimbangi masalah dominasi oestrogen

Elak daripada pendedahan kepada xenoestrogen dan phytoestrogen yang kuat

Uruskan untuk mengurangkan stress dalam hidup

Makan makanan yang tidak mengandungi hormone synthetic, dan bahan seperti racun serangga dan antibiotic

Mengambil makanan tambahan yang perlu mengandungi nutrient yang boleh membantu ditoksifikasi badan

Bersenam untuk merangsang ditoksifikasi dan putaran darah

Berada dalam keadaan positif dan cari sokongan rakan dan taulan yang positif

Tahu lebih lanjut bagaimana mengambil langkah ditoksifikasi yang sesuai untuk anda jumpa doctor yang pakar mengenai fungsi hormone dan kesannya.
skor-9
Cortisol- Hormon stress

Cortisol dipanggil hormone stress kerana ia keluar apabila berlaku stress yang kuat atau ketakutan pada sesuatu bila anda berhadapan dengan situasi menyebabkan anda melawan atau lari.

Cortisol dihasilkan dalam adrenal dan oleh itu dalam kehidupan moden ini adrenal gland dituntut berkrja keras.

Gland adrenal seseorang yang sihat mengeluarkan 20mg cortisol setiap hari tetapi dalam keadaan stress ia boleh mengeluarkan 10 kali ganda iaitu 200mg.

Kini ramai pengkaji menanggap 80% daripada orang dewasa mengidap kelusaan yang berpunca daripada berbagai adrenal fatigue.

Dalam keadaan stress dalam kehidupan hari ini cortisol menimbulkan inflamasi kronik dan sebahagian besarnya teruk yang akhirnya menyebabkan penuaan sebelum masa, kanser, yang membawa kepada kematian diusia muda.sebab itulah cortisol selalu dikenali sebagai hormone maut.

Cortisol menggelamkan hormone penting iaitu DHEA , yang dikenali sebagai hormone peremajaan.

Cortisol menyebabkan gula dalam darah meningkat dan ini menyebabkan darah menyerap banyak asid . Darah berasid tinggi ini menyebabkan epidemic penyakit seperti diabetis, penyakit jantung dan kanser.

Stress cortisol dan stress kronik.

Stress sebenarnya bukan merupakan satu sahaja sebab berlakunya serapan cortisol kedalam darah. Ia disebut hormone stress kerana penyerapan itu berlaku dengan lebih banyak dikala berlakunya stress yang mendesak seseorang untuk melawan atau lari. Tindak balas terhadap stress menyebabkan banyak perubahaan dalam badan.

Pertambahan cortisol cara sedikit ada kesan positif:

Terpancar tenaga secara tiba-tiba untuk mengelak maut

Meningkatkan fungsi ingatan

Tercetus secara tiba-tiba daya tahan daripada diserang penyakit

Merendahkan rasa sakit

Cortisol merupakan satu daripada bahagian badan yang berguna kepada tubuh dalam memeberi arah tindakan terhadap stress namun apa yang penting tindak balas untuk kembali relak adalah perlu supaya fungsi badan boleh kembali normal selepas satu-satu kejadian melibatkan stress.

Pusingan cortisol

Tahap naik turun cortisol berlaku sepanjang hari contohnya tahap paling tinggi berlaku diawal pagi dan mula menurun dalam sehari dan tahap paling rendah didapati pada malam hari.

Tahap cortisol berubah sepanjang hari bergantung kepada gaya hidup anda.

Beberapa sebab berpunca daripada gaya hidup yang mempunyai kesan terhadap paras hormone cortisol dalam badan:

Mengambil kafin ynag berlebihan. Adalah terbaik untuk ambil kopi sebelum 12 tengahari setiap hari kerana paras cortisol berada dikemuncak pada masa itu
Insomnia atau tidak tidur secukupnya. Oleh kerana paras cortisol jatuh diparas paling bawah pada 10 malam ketidak bolehan anda untuk tidur dengan baik secara beterusan boleh meningkatkan hormon cortisol
Riadah yang terlalu lama. Riadah yang berat dan berpanjangan selepas waktu pagi didapati menaikkan kadar cortisol dalam badan. Badan anda mengeluarkan lebih banyak cortisol untuk mengekalkan paras glukos dalam darah.
Hypo-oestrogenism bagi wanita selepas menopause. Hypo-oestrogenism dan pengambilan melotonin didapati dapat meningkat paras cortisol pada wanita yang sudah menopause.
Berulang alik jarak jauh berterusan. Telah diperhatikan berulang alik jauh dan memenatkan boleh menyebabkan meningkat paras cortisol.

Sebagai tambahan didapati ubat juga boleh mempengaruhi paras cortisol. Wanitia yang ambil oestrogen atau pil perancang kehamilan boleh dianggap mempunyai paras cortisol yang tinggi. Dsebaliknya dadah seprti endrogen dan phenytoin menurunkan paras cortisol.

Tahap Kelesuan adrenal
Paras cortisol dalam badan dipengaruhi oleh keadaan kelesuan adrenal. Terdapat 4 keadaan keluasan adrenal dengan kesan tertentu:

Tahap 1

Tahap ini memperlihatakan keadaan dimana paras cortisol tinggi disamping paras DHEA yang juga tinggi. Ini merupakan keadaan berjaga-jaga “ alarm-stage”. Paras cortisol yang tinggi menimbulkan pelahapan pada gula, kekliruan fiiran, pertambahan berat badan, rasa panas-panas badan tak menentu, pemegangan air, kerisaun, glucose intolerance, peningkatan tekanan darah dan peningkatan denyutan jantung.

Paras tinggi cortisol juga mengurangkan paras serotonin dan melatonin yang boleh menyebabkan kemurungan dan insomnia tak nyenyak tidur. Sistem immuniti badan juga menurun yang boleh menyebabkan senang dihinggapi penyakit dan mendapat jangkitan

Tahap 2

Tahap ini disebut sebagi tahap hyper aktivitikronik atau tahap penyesuaian (adaptasi) dimana paras cortisol dan dHEA masih tinggi. Simpton biasa ialah keletihan dan perasaan ingin berehat sahaja.

Ketinggian cortisol boleh menahan metabolism T4 daripada berlaku. T4 ialah thyroid prohormone yang dihasilkan oleh gland thyroid yang menjadi T3 yang bersifat atif melalui proses metabolism.Ini boleh menyebabkan tak seimbangan thyroid yang disebut T3 dominasi secara terbalik (reverse) yang akan menampakkan symptom adrenals.

Tahap 3

Tahap ini ialah tahap penruasan fasa penyesuain dimana cortisol menurun pada paras ynag rendah sepanjang hari sebagaimana juga DHEA dan kita mempunyai fungsi adrenal yang rendah

Simpton biasa ialah keletihan, letih dan jemu (fatigue), perubahan mood yang rancak, tidur diganggu oleh perasaan (insomnia), hormone thyroid tak seimbang, altered glucose tolerance dan tekanan darah.

Tahap 4

Tahap ini disebut tahap hilang daya (exhaustion). Paras cortisol dan DHEA-s adalah sangat rendah. Keadaan kemurungan membawa kepada insomnia, hialang daya, diabetis, terdapat masalah penyakit cardiovascular, penyekait kurang keupayaan (degenerative) dan kanser merupakan kemunkinan ynag boleh terjadi.

Mengtahui paras cortisol anda

Untuk mengtahui tahap mana keadaan adrenal fatigue (keltihan adrenal) anda berada untuk mendapat rawatan yang tepat pemeriksaan perlu dibuat.

Adalah disarankan ujian air liur untuk mengukur paras DHEA dan cortisol dalam emapat masa sepanjang hari. Terdapat alatan ujian (test kit) yang senang yang anda boleh buat ujian dirumah sendiri.

Ujian thyroid (T3, T4, dan reverse T3) juga disyorkan kerana sebagaimana telah diperlihatkan ketakseimbangan thyrioid juga member kesan kepada fatigue adrenal yang memberi kesan keatas kelesuan yang ditanggung pesakit.

Beberapa tips untu mengawal ketakseimbangan cortiso

Beberapa perubahan gaya hidup, cara pemakanan untuk adrenal anda dan beberapa herba jenis adaptogen dapat menolong anga mendapat parasa cotrisol yang baik sepanjang hari

Tip pertama: Buat beberapa perubahan bagaimana anda menjaga diri anda

Pilih cara untuk kurangkan stress dan turunkan paras cortisol sebelum tidur:

Tutup tv- diwaktu petang. Baca buku untuk memenuhi ruang itu anda akan dapati anda akan dapat tidur dengan baik

Gelapkan bilik sebab jika ada cahaya dilihat oleh mata anda gland pineal ( ogan enddocrin dalam otak) anda tidak boleh mengeluarkan melatonin yang anda perlu untuk mendapat tidur yang baik

Dengar musik yang tenang

Mandi dengan air panas dicampur garam Epsom sebelum tidur

Guna minyak lavender

Minta seseorang memberikan dan urutan kaki- bila cortisol tinggi ketahuilah bahawa terlalu banyak tenaga (energy) sudah menguasai kepala anda. Urutan kaki adalah cara yang sangat baik untuk menenangkan enrgy nervous dalam kepala anda.

Make a list of things yoau are grateful for

Tip kedua: tambah makanan supplement dipanggil adatogen

Kita dapat tidur dengan baik diwaktu malam kalau kita banyak guna tenaga disiang hari

Adaptogen membolehkan badan kita menyesuakan dengan stress dan juga menguatkan pertahan daripada penyakit

Kesan adoptogen tidak tertumpu kepada mana-mana bahagian tetapi menyeluruh dengan kesan menormalkan keadaan atau memulih kembali ketidakseimbangan disebabkan stree fizikal atau emosi.

Contoh stress emosi dan fizikal meliputi kemurungan, kerisauan, tension daripada bising dan tension pekerjaan, stress biology daripada jangkitan, stress kimia daripada alcohol, garam dan toxin sekitraran dan juga perubahan sekitaran seprti perubahan ketinggian tempat kita berada, iklim yang melampau dan rithma harian yang beruabah-ubah.

Disenarikan jenis adaptogen yang baik untu: digunakan

Jenis herba yang paling terkenal ialah licorice(glycyrrhiza glabra) yang boleh meningkat psuingan cartisol dengan bertindak keatas enzyme tertentu. Oleh sebab itu ia dikatakan baik untuk mereka yang mengalami kelemahan adrenal (exhaustion) bukan untuk mereka di tahap pertama berlakunya kelesuan (fatigue) adrenal.

Ashwagandha – herbal yang boleh meningkatkan tenaga dan ketajaman fikiran sepanjang hari dan kajian juga menunjukan ada kesan merendahkan paras cortisol.

Rhodiola telah diguna secara tradisional untuk menguatkan ketahanan fizikal dan memanjangkan hayat. Herba ini juga menolong mengurangkan kelesuan, kemurungan dan memberi tambahan tenaga batin. Kandungan rosavin dan salidrosides dalam Rhodiola mempunyai kesan untuk menormalkan paras cotisol yang tinggi.

Ginseng Korea ialah herba yang terkenal dalam mengimbangkan paras hormone dan mengelak pengeluaran berlebihan cortisol.Rhodiolaerba ini diguna beribu tahun dan dipercayai dapat melawan penyakit berpunca daripada stress.

Adaptogen yang juga dianggap berpotensi untuk tujuan ini ialah schizandra, gynostemma, astragalus dan rehmannia.

Tip yang ketiga:

Nutrient untuk pemakanan adrenal:

Vitamin C ialah satu pemakanan yang mengekalkan fungsi adrenal, badan kita sebenarnya menyimpan paling banyak Vitamin C dalam gland adrenal.

Bila dalam keadaan stress ada kemunkinan besar Vitamin C dikeluarkan melalui kencing.

Untuk mengekalkan kadar Vitamin C ambil 2500mg setiap hari atau sekurang-kurangnya 1000 mg setiap hari untuk mengekal fungsi adrenal dan daya tahan daripada penyakit.

Vitamin B adalah perlu dan Vitamin B5 (pentothenic acid) jika kekurangan boleh mengecutkan gland adrenal. Cuba 100-150mg B Vitamin setiap hari.

Paras tenaga seseorang bergantung kepada bekalan magnesium dan Coenzyme Q 10. Magnesium meresap dengan lebih baik dalam bentu citrate.

Antioxidant Coq10 selalunya rendah bila cortisol rendah. Cuba ambil 150-300mg setiap hari.

Penghasilan cortisol memrlukan asid amino (phenylalanine) dan tyrosine. Tambahan protein berkualiti dan protein diet boleh membantu untuk tujuan ini.

Cortisol

Penilaian ini merupakan langkah awal untuk membantu anda menegtahui samada paras cortisol anda seimbang. Kutip score anda untuk setiap jawapan dan masukkan jumlah kedalam petak disediakan.

0= tidak pernah

1=kadan-kadang

2= sekali sekala secara berterusan

3 = kerap kali

4= terus menerus

Saya pening bila bangun cepat cepat

Saya teruja makanan masin

Saya ada eczema, psoriasis atau tompokan atas kulit

Jantung saya berdegup cepat

Tekanan darah saya rendah

Saya teruja kepada gula

Sya merasa letih pada masa tertentu dalam sehari

Saya ada alahan

Hidup saya penuh stress

Tidak ada siapa yang boleh hentikan proses penuaan. Namun berita yang menggembirakan ialah dengan mengguna pakai pengetahuan hasil dari kajian bioperubatan , ada kemungkinan untuk memperlahan proses penuaan dan dalam keadaan tertentu ada kemungkinaan untuk berlakunya peremajaan.

Penuaan sebenarnya kesan daripada kerosakan sel secara kumulatif dari semasa kesemasa bermula dari masa mulanya kewujudan seseorang. Apabila anda sampai ketahap matang seksual kadar kemusnahan sel lebih cepat dan lebih banyak. Lagi lama kita menunggu untuk bertindak melawan penuan lebih sukar lah untuk mengawal atau mengubah keadaan untuk menjadi lebih baik.

Kalau anda mula pada umur tiga puluhan ia mungkin mengambil masa 6 bulan untuk mengawal kalau anda tunggu apabila anda berumur 50 atau 60 ia akan mengambil masa antara 3 hingga lima tahun. Pada masa itu juga anda telah dedahkan diri anda kepada risiko menhadapi maut atau kurang keupayaan fizikal yang serius dan pada masa itu juga anda mungkin memerlukan therapy yang lebih kompleks.

Jangan anda anggap yang anda boleh terus tanpa mempedulikan tanda-tanda penuan sehingga anda mencapai umur tua suatu mistri akan berlaku untuk menolong anda menjadi muda kembali. Apabila kerosakan telah terlanjur pertolongan mungkin tidak berguna lagi. Jadi anda harus mengikuti program secepat mungkin dalam usis 30 puluhan dan paling lewat 50 an. Selepas itu tidak banyak boleh dibuat untuk membantu anda untuk dikeluarkan daripada keletihan, kelemahan dan kurang keupayaan yang terus menjunam. Adalah lebih baik untuk anda membuka minda bertekad untuk terus berada dalam keadaan sebaiknya dalam menuju kepada hari hari akhir dalam hidup anda.Kuncinya ialah untuk mendapat bantuan diwaktu yang cukup awal pada masa peluang masih terbuka luas untuk anda. Lebih lama anda tunggu lebih lama kesan positif akan dapat diperolehi kerana pada waktu itu terapi mungkin tidak berkesan lagi.

Saya melihat hormone dalam badan kita umpama alat-alat muzik dalam satu okestra: setiap satu memain peranan tersendiri dalam membentuk satu kesatuan tindakan yang sempurna- sehingga pada satu hari satu daripadanya keluar daripada irama dan rosaklah lagunya secara keseluruhan.

Walaupun sudah bertahun-tahun lalu saya masih ingat dalam kalangan pesakit saya yang terawal saya lihat dia bermasalah kerana gangguan hormone. Dia seorang perempuan yang cantik sebelum ditimpa masalah itu dalam lingkungan awal empat puluhan pada masa itu badannya kelihatan agka berat walaupaun telah mencuba beberapa diet. Dia tidak berjaya mengurangkan berat badan yang berlebihan itu. Setelah kita berbincang dan mendapat tahu beberapa lagi hal yang menghantuinya seperti kuli kering, rambut rapuh, kurang tenaga (walaupun baru selepas sarapan pagi) saya sedar saya perlu uji paras thyroid badanya. Nyata, ianya terlalu rendah. Dengan rawatan yang sesuai kulit pesakit saya ada tenaga bertambah baik dan dia tidak lagi terperangkap dalam satu masalah berpunca daripada keadaan tak seimbang kimia badan yang melibatkan hormone.

Setiap orang tidak seharusnya menjalani hidup dengan masalah hormone ynag tidak dirawat. Antara mereka ada yang memerlukan perubatan dan ada yang hanya perlu mengubah gaya hidup mereka, tetapi masalah hampir semua mereka boleh dirawat. Ini ialah panduan untuk mengenal tanda-tanda ketidak seimbangan hormone dan apa anda boleh buat untuk memulih kepada keadaan harmoni.

Estrogen

Tanda-tanda

Kalau anda punya berat badan berlebihan anda mungkin mempunyai paras estrogen berlebihan; sel lemak sebenarnya mengeluarkan hormon, jadi lebihan lemak menyebabkab estrogen terlalu banyak dalam badan. Ini boleh menjadi masalah serious sebab lebihan estrogen boleh membawa kepade kanser payudara dan uterine. Pada waktu menopause, semua wanota mengalami kejatuhan paras estrogem, bersama dengan kesan sampinganm seperti, panas dimuka, sakit kepala dan sakit sendi-sendi.

Apa anda boleh buat

Jika anda memikul beban berat badan, riadah dan jaga diet sangat perlu: mengurangkan berat badan boleh perbaiki imbangan estrogen dan sekali gus mengurangkan risiko anda kepada kanser ( seorang perempuan yang post menopause yang dapat kurangkan 5% berat badan dapat memotong risiko kanser sebanyak 50%) saya cadangkan perempuan yang tiggi paras estrogen elak makanan yang tinggi kandungan phytoestrogens( yang dibuat daripada bahan acing soya).

Testosteron

Tanda-tanda

Save