Jawab Kuiz Mudah Ini Untuk Mengetahui Anda Mempunyai Masalah Hormon Progestron Ataupun Tidak.

Kita perlu mengetahui bahawa hormone memainkan peranan sangat penting dalam menentukan keadaan fisiologi kita. Hormon bukan sahaja mengawal mood kita tetapi lebih daripada itu. Dia memberi kesan keatas berat badan, rasa lapar, kualiti tidur bahkan menentukan dibahagian mana lemak terkumpul dalam badan kita. Jadi apabila keseimbangan hormone terganggu kesihatan kita juga terganggu. Kuiz dibawah ini akan menolong anda mengenal jenis hormone (hormone type) anda. Jenis hormone ini menujukkan keadaan hormone tak seimbang yang telah terjadi yang menentukan fisiologi anda. Anda akan dibantu dengan cara untuk mengembalikan hormone anda kepada seimbangan yang sepatutnya.

Kuiz hormone

*SILA JAWAB YA ATAUPUN TIDAK

  • PROGESTERON

1) Payudara saya besar
(YA/ TIDAK)

2) Kawan baik saya tegur yang saya selalu nervous
(YA/ TIDAK)

3) Saya rasa gelisah
(YA/ TIDAK)

4) Saya tidur tak begitu lena dan tidak segar bila bangkit
(YA/ TIDAK)

Soalan-soalan berikut untuk wanita yang belum menopause dan yang menopause tetapi mengambil therapy hormone gentian (HRT)

1) Payu dara saya bengkak dan lembik dan sakit sebelum haid
(YA/ TIDAK)

2) Bahagian bawah perut saya bengkak
(YA/ TIDAK)

3) Saya mudah marah dan teruja untuk menyerang
(YA/ TIDAK)

4) Saya hilang kawalan diri
(YA/ TIDAK)

5) Haid saya banyak
(YA/ TIDAK)

6) Dan ianya sentiasa memberi kesakitan
(YA/ TIDAK)

 

*Jika “YA” anda anda mendapat 2 markah, jika “TIDAK” anda mendapat 1 markah

Jumlahkan score anda ———————

Wanita yang sudah menopause tidak mengambil HRT (atau rawatan estrogen atau progesterone): 4 atau kurang memuaskan. Antara 5 dan 8: mungkin kekurangan progesterone. 9 atau lebih: berkemungkinan besar kurang progesterone

Perempuan masih haid dan yang ambil HRT( estrogen atau estrogen dan progesterone): 10 atau kuran : Memuaskan. Antara 11 dan 20: berkemungkinan kurang progestero. 21 dan atas. Berkemungkinan besar kurang progesterone.

 

Save