Jenis-Jenis Hormon Badan

Mengenal Bentuk badan dari segi penjagaan kesihatanbody-type-6

Setiap kita berkemungkinan mempunyai bentuk badan yang hampir atau mirip kepada tiga bentuk yang dihuraiankan dibawah:

1) Bentuk Adrenal

Keadaan kembang dikawasan pertengahan badan iaitu perut. Ini berpunca daripada lemak yang terkumpul pada organ peting dibahagian tengah badan disebabkan stress yang mengeluarkan hormone cortisol yang mengumpul lemak.

Punca nya stress yang berlarutan, keadaan tidur terganggu , timbulnya kerisauan, fikiran tak menentu, fikiran kabur, ingatan lemah dan berat badan bertambah.

Dalam keadaan seperti ini diet untuk mengurangkan berat badan dan exercise tidak akan membantu  mengurangkan berat badan malah makin menambahkannya. Pelik bunyinya? Tetapi ini benar kerana apa yang berlaku ialah mengurangkan pengambilan kalori dan exercise itu menambah stress.Oleh sebab itu mereka yang cuba mengempiskan perut melalui pengurangan pengambilan makanan dan exercise, selalu kecewa untuk mencapai tujuannya. Pelbagai aktiviti fizikal yang dibuat, tetapi tidak berhasil untuk mengurangkan masalah perut buncit. Keadaan ini akan menyebabkan orang yang mempunyai bentuk badan jenis adrenal cepat marah dan panas baran.

Save

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *