Gangguan Hormon dan Masalah Kegemukan (Hashimoto)

Apa itu Hormon Tiriod Penyakit dan Hashimoto?

TIROID adalah satu kelenjar yang terletak di bahagian hadapan leher dan menjaga beberapa fungsi utama badan. Penyakit tiroid boleh mempengaruhi hampir kesemua bahagian-bahagian badan dan juga merbahaya untuk kesihatan.
Penyakit tiroid lebih kerap berlaku di kalangan wanita berbanding lelaki. Penyakit ini juga boleh berlaku semasa dan selepas kehamilan. Rawatan untuk penyakit ini bagaimanapun selamat serta mudah.

Kelenjar tiroid
Secara anatomi, kelenjar tiroid terbahagi dua, seperti rama-rama. Dua hormon dikeluarkan kelenjar ini iaitu hormon tiroksin (T4) dan juga triiodotiroksin (T3).
Hormon-hormon ini mengawal kadar perjalanan kebanyakan fungsi-fungsi badan yang dipanggil metabolisma.
Meningkatnya hormon-hormon ini bermakna metabolisma badan meningkat dan begitulah sebaliknya akan berlaku jika hormon terbabit dikurangkan.
Dengan metabolisma yang tinggi, anda mungkin berasa panas dan begitulah sebaliknya. Jadi kelenjar tiroid membantu fungsi badan anda berjalan pada kadar yang selamat dan berkesan.
Kawalan kelenjar ini dilakukan oleh kelenjar pituitari pada otak, melalui hormon perangsang tiroid.
Apabila hormon tiroid banyak, penyakit hipertiroidisma berlaku dan sekiranya hormonnya sedikit, penyakit hipotiroidisma pula berlaku.
Penyakit kencing manis juga boleh menganggu pengeluaran hormon tiroid.

Penyakit Hashimoto adalah ketidakcukupan produksi hormon tiroid oleh kelenjar tiroid. Kelenjar tiroid adalah sebahagian dari sistem endokrin yang terletak di bawah pita suara yang berperan untuk menghasilkan hormon seperti tiroid. Hormon tiroid membantu membantu mengatur metabolisme tubuh, yang  membantu mengatur suasana hati, berat badan dan kadar energi. Kelenjar hipofise menghasilkan peredaran hormon  yang merangsang kelenjar tiroid untuk tindak balas hormon tiroid.Penyakit Hashimoto tidak memiliki tanda-tanda dan gejala yang unik. Penyakit biasanya berkembang perlahan-lahan selama beberapa tahun dan menyebabkan kerosakan tiroid kronik yang mengakibatkan penurunan kadar hormon tiroid dalam darah.

Penyakit Hashimoto, tubuh menghasilkan antibodi yang menyerang sel-sel sihat dari kelenjar tiroid  yang akhirnya menghancurkan kelenjar tiroid. Akibatnya,  kelenjar tiroid yang rosak dan  tidak mampu menghasilkan hormon tiroid. Penderita keadaan ini secara umum bergejala seperti rasa lelah, kehilangan berat badan, kurang  tindakbalas  terhadap  rasa dingin, wajah berwarna kemerahan dan pucat, kulit kering. Meskipun penyakit Hashimoto dapat terjadi pada kedua jenis kelamin, wanita memiliki risiko lebih tinggi. Penanganan biasanya dengan menggunanakn hormon tiroid sintetik, diperlukan untuk mencegah komplikasi yang berpotensi mengancam jiwa, seperti gagal jantung dan pembesran jantung. 

Tanda-tanda dan gejala hipotiroidisme sangat bervariasi, tergantung pada tingkat keparahan kekurangan hormon. Pada awalnya, mungkin gejala jarang terlihat, seperti kelelahan dan kelesuan, atau tanda-tanda menua. Tetapi semakin lama penyakit berlangsung, gejala dan tanda makin jelas.

Tanda dan gejala tersebut meliputi:
* Kelelahan dan kelesuan
* Meningkatkan sensitivitas terhadap dingin
* Sembelit
* Kulit pucat, kulit kering
* Wajah bengkak
* Suara parau
* Tingkat kolesterol darah tinggi
* Nyeri otot, kelembutan dan kekakuan, terutama di bahu dan pinggul
* Sakit dan kekakuan pada sendi dan bengkak pada lutut atau sendi kecil di tangan dan kaki
* Kelemahan otot
* Perdarahan menstruasi yang berkepanjangan (menoragia)
* Depresi 

Hipotiroid atau kadar tiroid yang rendah.  Apabila kadar tiroid yang rendah dan  tidak aktif  akan menyebabkan kadar metabolisme juga menurun , ini menyebabkan tenaga menurun ,peningkatan berat badan, obesiti @ kegemukan yang umumnya banyak dialami oleh  kaum wanita. Seseorang  yang kekurangan cairan tiroid dalam tubuhnya menyebabkan lemak yang menumpuk dalam darah,  susah dicairkan dan laju metabolisme tubuh menjadi lambat. ,osteoporosis  yang umumnya banyak dialami oleh kaum wanita.

Gejala gangguan tiroid adalah mudah lelah, lesu, sering cemas, pembengkakan wajah, mata bengkak, rambut rontok, kulit kering, penurunan produksi keringat, depresi, mudah lupa, bicara terdengar lambat dan suara agak serak, sakit kepala, penurunan libido, kebas di tangan dan kaki, masalah kesuburan dan mudah keguguran.

Marissa Aesthetic boleh membantu pengidap penyakit Hashimoto untuk meneruskan kehidupan yang selesa dan memiliki kesihtan yang optimum. Rawatan Terapi Enzim telah menyempurnakan impian ramai individu ‘melenyapkan’ masa silam yang menyakitkan.

 

 

Terapi Enzim adalah salah satu cara yang paling efektif sekali untuk kurus. Kebanyakan orang apabila bercakap tentang gemuk mengaitkan berat dengan makanan. Ramai yang menunding jari memberi sepakat tentang ‘orang gemuk selalunya makan banyak.’ Tetapi, bukan itu yang kami temui. Orang yang berbadan besar mempunyai kerosakan pada hormon mereka yang mengubah kecenderungan badan mereka untuk memproses lemak. Dengan kata lain, walaupun mereka makan dengan amaun yang sikit, terutamanya karbohidrat, badan mereka akan memproses makanan tersebut secara berlainan dengan individu berbadan kurus. Badan mereka tidak menggunakannya sebagai tenaga tetapi menyimpannya sebagai lemak.

Untuk individu-individu ini, tiada cara lain lagi yang boleh menguruskan badan mereka kecuali dengan menggunakan Terapi Enzim yang membetulkan semula enzim dan hormon dalam badan supaya berfungsi dengan optimum semula. Kaedah ini meningkatkan aktiviti enzim dengan penambahan bahan yang dipanggil koenzim atau kofaktor. Vitamin dan garam mineral yang terdapat dalam makanan tertentu yang tidak boleh diserap oleh badan akan dapat dipulihkan dengan segera melalui Terapi Enzim. Vitamin B Kompleks contohnya merupakan koenzim bagi lebih 200 enzim.

Enzim membantu menjaga kesihatan tubuh kita. Selain kepentingannya dalam proses pencernaan, enzim dapat digunakan untuk mendiagnosis dan mengubati penyakit. Namun tahukah anda, gaya hidup yang “sembarangan” dapat merosakkan dan mengurangi jumlah enzim dalam tubuh kita.